20 de trucuri de organizare in camara si bucatarie

20 de trucuri de organizare in camara si bucatarie

Intotdeauna citesc cu drag articolele despre organizare si urmaresc cu interes emisiunile pe aceeasi tema.


Organizarea, in diferitele ei nuante, este cheia multor aspecte din viata noastra, incepand de la influenta pe care o are asupra actiunilor si psihicului nostru, cand vorbim de organizarea spatiului, pana la punctualitatea si increderea pe care o castigam atunci cand suntem organizati si ne indeplinim sarcinile la timp, cand vorbim de organizarea responsabilitatilor.

Nu degeaba se spune „Dacă în prezent nu eşti o persoană organizată, există şanse să nu devii niciodată una, în afară de situaţia în care îţi schimbi obiceiurile contraproductive, care generează haos.” „Chris Crouch 

Azi ne oprim la organizarea spatiului, mai exact la organizarea unor locuri din casa noastra in care se aduna cele mai multe lucruri .
Venim in ajutor cu cateva solutii de organizare si depozitare, pentru a creea bucatarii si camari eficiente si bine delimitate, in care sa va desfasurati activitatile cu usurinta.

1. Folositi cosuri de paie, bambus, ratan
Folosite in salile de joaca, birouri si dresinguri, cosurile sunt utile oriunde! Stivuieste in ele alimente pe categorii, legume uscate pe care sa le ai la indemana pentru a le folosi in timp util, fete de masa, servetele sau recipiente goale.

2. Transformati rafturile in sertare
Sertarele care se trag va permit sa va organizati camara plina cu mancare, fara sa va faceti griji ca va pierdeti sosul de paste in coltul din spate, unde nu puteti ajunge cu usurinta.

3. Cumparati dulapuri cu rafturi si cutii de plastic
Cutiile plate se stivuiesc usor, pentru a profita de orice spatiu dintr-o camara. Folositi-le pentru a stoca cereale, pesmet, orez si nuci. In acest spatiu super organizat, cutiile personalizate aluneca de fapt din rafturi pentru un acces usor iar vizibilitatea esta maxima!

4. Montati o placa pe perete
In loc sa stivuiti tigai grele una peste alta (si sa ocupati spatiu valoros pe raft), instalati doar o placa pe un perete liber. Dintr-o data articolele tale grele sunt expuse si usor de apucat. Poti adauga multe lucruri esentiale pe care sa le ai la indemana.

5. Reutilizati lazi
De cate ori n-ati ramas cu ladite goale de la diverse alimente gen fructe, sucuri, vinuri sau legume? Fiind confectionate din plastic, lemn sau carton, pot stoca cartofii, ceapa, morcovul sau merele pe care le tii in pungi, prelungind in acelasi timp si durata lor de valabilitate, fiind depozitate corespunzator. Tot in aceste ladite poti depozita sticle sau borcane, pana in momentul in care le vei folosi pentru conservele de toamna.

6. Cumparati separatoare pentru sertare
Pentru a preveni rasturnarea sau lovirea sticlelor sau borcanelor in sertare, pentru organizarea tacamurilor si ustensilelor de bucatarie, monteaza separatoare care le pastreaza pe toate la locul lor. Cu atat mai utile vor fi separatoarele flexibile care se adapteaza in orice spatiu!

7. Utilizeaza o scara de biblioteca
Daca aveti mult spatiu vertical, montati dulapurile pe intreg peretele. O scara de biblioteca va adauga un pic de stil si, de asemenea, va va ajuta sa ajungeti la acele obiecte din dulapurile de sus.

8. Dulapuri care se trag
Cum sa ajungi la lucrurile care inevitabil sunt impinse pana in spatele camarii? Adauga sertare sau adapteaza-ti dulapurile indepartand lateralele si transformandu-le in sertare.

9. Acoperiti peretii
Uneori pur si simplu nu sunt suficiente ore in zi pentru a va organiza toate cumparaturile in cosuri si recipiente amenajate. Dar asta nu inseamna ca nu le poti ascunde. Poti tine articolele pe rafturi si sa maschezi totul cu tapet, usi culisante sau usi pliante.

10. Etichetati
Pastrati organizarea simpla utilizand recipiente cu capace etanse si apoi etichetati-le astfel incat sa stiti exact ce este in ele. Puteti ingramadi articole unul peste altul fara sa va faceti griji ca se vor rasturna pe podea data viitoare cand veti ajunge la ceva – si nu se vor varsa.

11. Spațiu dublu in dulap
Acest dulap de camara inalt include rafturi de depozitare pe usi si rafturi interioare batante pentru acces facil la toate articolele, facand cea mai eficienta utilizare a unui spatiu mic. Daca nu e momentul sa investiti in acestea chiar acum, asigurati-va ca utilizati partea din spate a usilor dulapului, agatand suporturi care va pot oferi mai multe spatii de stocare.

12. Dedica un zid cartilor de bucate
Daca ai o colectie nesfarsita de carti de bucate si nu poti sa le depozitezi intr-un mod organizat, atunci aceasta este solutia pentru tine. Creeaza un perete intreg dedicat cartilor de bucate, instaland rafturi subtiri pentru a le gazdui.

13. Incadrati polite si rafturi modulare
Organizati o bucatarie mare in doua parti distincte. Gazduiti intr-o parte electrocasnice voluminoase, alimente, oale, vesela si ustensile iar cealalta parte dedicati-o pentru lucrurile pe care le folositi zilnic – cani, pahare, cereale, fructe, cafea etc, avandu-le la indemana pe rafturi deschise.

14. Transformati un colt nefolosit
Daca nu dispuneti de un spatiu necesar pentru o camara, adaptati un colt al bucatariei, daca spatiul va permite, sau chiar holul, montand rafturi modulare.

15. Organizati in fel de fel de obiecte de depozitare.
Oricat de mult ne-ar placea o organizare unitara, uneori nu este posibil, deoarece unele alimente nu se preteaza a fi depozitate in acelasi tip de recipient, insa cand le sortezi frumos si le ambalezi pe fiecare in recipientul/cosul/cutia destinata, apoi le aranjezi pe rafturi tinand cont de asta, obtii un aspect atat de frumos si usor de accesat!

16. Utilizati diferite forme si dimensiuni pentru recipiente
Pentru a nu rascoli prin munti de cutii de carton, transferati ingredientele si gustarile in recipiente transparente, astfel incat sa puteti sari peste citirea etichetelor si sa inspirati o ordine uniforma. In plus, nu veti da ocazia nici intrusilor nepoftiti de a se infrupta din fursecurile si biscuitii vostri :))

17. Carlige adezive
Pentru a nu ocupa rafturile cu manusi de bucatarie, sorturi, prosoape, ustensile, lipeste carlige adezive sau mici cuiere oriunde iti permite spatiul.

18. Suport pentru capace
Ah! Aici ma regasesc atat de mult! :)) Avand sotul tamplar, n-aveti idee de cate ori l-am rugat sa confectioneze un suport/separator pentru capacele din fundul dulapului, care-mi dadeau atata bataie de cap si creau atata harmalaie cand cautam un capac de dimensiune potrivita!
E drept, a facut intr-un final :)), dar daca stiam eu ca exista suporturi simple mai asteptam atat? :))

19. Organizati condimentele
Gasiti un spatiu gol sau un organizator de condimente pentru a le depozita pe toate intr-un singur loc si folositi etichete pentru acestea (daca nu au), pentru a organiza lucrurile si mai mult.

20. Renuntati la ambalajele originale
Majoritatea ambalajelor alimentare nu sunt atat de placute din punct de vedere estetic, asa ca faceti lucrurile mai frumoase si mai usoare pentru dvs. renuntand cu totul la ambalare si folosind borcane pe care le aranjati frumos pe rafturi.

Speram ca aceste sfaturi vor mentine camara si bucataria ta mult mai eficiente si organizate.

Fii fidel propriului gust, pentru că nimic din ceea ce îți place cu adevărat nu se demodează vreodată.
Billy Baldwin