Stilul glam in amenajarea casei

Stilul glam in amenajarea casei

Imi dau seama, treptat, citind si incercand sa inteleg stilurile de amenajari interioare, caracteristicile si punctele lor forte, ca nu exista stil care sa nu imi placa.
Ca-i boho-chic, modern sau scandinav, fiecare are ceva al lui, si, amenajat corect, in echilibru si proportionalitati corecte cucereste oricum ar fi!
Nu zic c-as putea trai in orice stil de casa, probabil unele mi s-ar parea putin obositoare pentru felul si modul meu de trai, dar nici nu as putea afirma ca este vreun stil care sa-mi displaca.


Azi v-aduc in atentie stilul glam.
Calitate, stralucire, extravaganta – daca-ti plac toate astea, aici e locul tau!
Stilul glam este expresia unui stil de viata care frapeaza prin combinatii nonconformiste, asocieri intre texturi si caracteristici influentate din stilul baroc, art deco, clasic, neoclasic, modern sau avangardist.
Este dificil sa incadrezi in tipare exacte acest stil, insa daca emana prin fiecare por lux si eleganta, il vei recunoaste cu siguranta.


Sa punctam totusi cateva sfaturi care te vor ajuta sa adopti acest stil in amenajarea casei tale.

  1. Culori de baza neutre

Pentru a face ca elementele glamour sa straluceasca, o cameră glam ar trebui sa aiba ca baza culori neutre. Nuantele de alb, gri, negru, crem si bronz reprezinta un fundal atragator pentru alte elemente de design. Aceste culori sunt de obicei regasite ca baza in pereti, tavane, perdele și covoare.

Avand ca punct de plecare nuantele neutre, puteti alege culori de accent pentru un perete opus, pentru mobilier sau accesorii in trei directii diferite. Puteti alege fie obiecte de decor opulente, monocromatice sofisticate, fie alb-negru de mare impact.

Amintiti-va intotdeauna regula 60-30-10: atunci cand utilizati o paleta de trei culori, decorati 60% din camera dvs. cu culoarea dominanta, 30% cu culoarea secundara si 10% cu culoarea de accent ramasa. Nuantele neutre sunt de obicei folosite ca culoare dominanta (de baza), dar daca va simtiti mai indrazneti, nu ezitați să o schimbati. Nu uitati doar ca, daca alegeti o culoare indrazneata ca nuanta dominanta, adaugati note neutre restului incaperii, astfel incat ochii sa se poata odihni.

2. Culori indraznete si imprimeuri.

Prin interioarele glam faceti indirect o declaratie, asa ca nu va feriti de culorile indraznete si modelele puternice. Incepeti prin a alege o culoare sau un model care va place si construiti restul designului in jurul acestuia. De asemenea, asigurati-va ca celelalte culori subtile va accentueaza nuanta sau modelul indraznet. Cel mai bine este sa alegeti o paleta de 2-3 nuante (inclusiv culoarea neutra) si sa repetati fiecare de cateva ori in toata camera. Repetarea ajuta nuantele indraznete sa se simta mai usor pentru ochi.

Modele precum damascul si imprimeurile geometrice sunt inspirate de influentele Art Deco asupra stilului glam. Modelele moderne, cum ar fi dungi sau forme geometrice dau de asemenea, o senzatie glam. Imprimeurile animale precum leopard, tigru sau zebra pot fi cu succes incorporate folosind covoare sau perne.

3. Stralucire prin decoratiuni, oglinzi si cristale.

Nuantele neutre, modelele si culorile indraznete pot fi baza pentru un interior glam, dar toate lucrurile stralucitoare sunt cu siguranta inima acestui stil. Stralucirea este o componenta absolut esentiala pentru a atrage atentia, a face o declaratie si, in cele din urma, a face un interior plin de farmec.

Mobilierul cu accent cu oglinda este un element de baza intr-un interior in stil glam si este folosit ca o masuta de toaleta, masa de consola sau birou. Plaseaza-le langa un candelabru sau o fereastra, montand o aplice de perete deasupra lor sau acoperindu-le cu o lampa metalica sau lucita. Vor ridica instantaneu o camera, dar trebuie folosite cu moderatie, deoarece prea multe dintre ele intr-un singur spatiu nu vor aduce efectul dorit.

Pe de alta parte, piesele metalice sunt potrivite pentru a fi utilizate in doze mari. Scaunele sau mesele cu rame metalice, suprafete metalice, sau lampile, lumina sau vaze metalice pot fi folosite pentru a va decora interiorul. Cristalele pot fi folosite mai ales daca se instaleaza candelabre.

4. Mobilier elegant, cu model
O modalitate usoara de a crea un interior glam este sa investesti intr-o singura piesa mare de mobilier tapitat, in mod ideal, cu smocuri sau detalii deosebite in tapiterie. O canapea cu smocuri pentru camera de zi si o tablie cu smocuri pentru un dormitor sunt comune intr-o casa glam.

Pentru alte piese de mobilier, alege piese care au forme organice, linii sculpturale si culoare, model sau stofa eleganta. Majoritatea caselor glam incorporeaza piese moderne de la mijlocul secolului, cu elemente glam, cum ar fi rame metalice, stralucire sau tesatura luxoasa. Adaugati mobilier cu detalii ornamentale.

5. Iluminare dramatica
Obtinerea unui interior de lux inseamna crearea scenei, iar o modalitate de a face acest lucru este adaugarea de iluminare dramatica. Deoarece iluminatul serveste drept bijuteria casei, orice iluminat care este opulent, dramatic si uimitor este bijuteria potrivita pentru un interior glam. Candelabrele de cristal care reflecta multa lumina, lampile metalice de masa si lumina suspendata si aplicele luxoase functioneaza bine. Accesoriile precum lumanarile decorative cu aspect scump sunt, de asemenea, o necesitate, deoarece ofera o aura moale oricarei incaperi.

6. Tesaturi luxoase si opulente
Textura este de obicei adaugata intr-un interior glam printr-o tesatura. Tesaturile de lux, de plus si moi la atingere, cum ar fi catifea, blana si pielea de oaie sunt folosite in tapiterie, lenjerie de pat, covoare si perne.

7. Amesteca si potriveste echilibrat
Ca si in cazul altor stiluri de design interior, cheia pentru a obtine efectul dorit este echilibrul. Piesele care sunt uimitoare, atragatoare, dramatice si pline de caracter sunt o necesitate intr-un interior glam, dar avand prea multe vor da un efect opus. Creati un echilibru pentru a face camera sa para mai unificata.

Asigurati-va ca nuantele indraznete sau modelele mari merg mana in mana cu o culoare simpla, neutra. Amestecati liniile curate cu forme curbate. Daca aveti o piesa perfecta pentru camera, asigurati-va ca restul zonei este putin linistita. Amestecati si potriviti elementele in oglinda sau metalice cu neutre.

Pentru ca o casă să aibă succes, obiectele din ea trebuie să comunice între ele, să răspundă și să se echilibreze reciproc.
Andrée Putman