ianuarie 22, 2022
Stilul Japandi in amenajarea casei
In articolul anterior incercam sa punctez pentru voi cateva aspecte principale legate de tendintele pentru 2022, in amenajarea casei.
Bazate in cea mai mare parte pe naturalete, multi-functionalitate, confort si libertate, ultimul punct aducea in atentie un stil care merita abordat mai detaliat – Stilul Japandi.
Fiind un stil-combinatie, Japandi realizeaza fuziunea dintre principiile japoneze si stilul scandinav, mai exact minimalism, functionalitate, maiestrie și armonie, probabil cele mai importante aspecte ale designului interior din ultimii ani.
Japandi face acest lucru indreptandu-si atentia catre utilizarea materialelor naturale si durabile, a arhitecturii curate si simpliste si a mobilierului realizat manual. Textura, profunzimea si autenticitatea, joaca, de asemenea, un rol important. Stilul imbratiseaza imperfectiunile, fara a compromite functionalitatea si confortul.
Mie, personal, acest stil imi inspira, daca ar fi sa exprim scurt si concis – bun simt! Bun simt la cel mai inalt nivel!
10 idei minunate Japandi, pentru a-ti transforma casa intr-o oaza.
Alege o paleta de culori neutra
Acesta este punctul principal prin care vei reusi, sau nu, sa realizezi acest stil. Inainte de a incepe sa aduni lucruri, stabileste culorile pe care le vei folosi. Principiul de baza – pastreaza lucrurile la minim! Nu aglomera, nu incarca. Estetica scandinava si cea japoneza urmaresc acelasi lucru – pacea prin design!
Culorile neutre sunt discrete si au ca paleta de baza alb, gri si maro. Emanand o stare linistitoare, acestea pot fi folosite atat la vopsirea peretilor cat si la mobilier sau accesorii. Poti crea accente crem, bej, bleumarin sau taupe, cu ajutorul scaunelor sau micilor piese de mobilier, pastrand de fiecare data echilibrul.
Confortul in Stilul Japandi
Mai presus de orice, confortul trebuie respectat intotdeauna, indiferent in ce stil abordam, in Stilul Japandi cu atat mai mult. Lucrurile si spatiile trebuie sa fie functionale, sa nu existe nimic inutil, fara scop, pentru a avea un sentiment general de ordine.
De exemplu biroul, trebuie sa functioneze exact pentru ce e destinat, fara a fi incarcat cu obiecte de decor. Dulapurile si alte obiecte de depozitare trebuie sa fie realizate si alese pentru spatiu, organizare, nu doar pentru aspect, sporind astfel productivitatea indusa de sentimentul lucrurilor puse „la locul lor”.
Simplu si natural
Baza Stilului Japandi – minimalism si simplitate. Acestea trebuie neaparat sa se regaseasca si in mobilierul ales, astfel incat te vei axa sa alegi piese naturale si durabile.
Lemnul este cu siguranta preferat! – Pin, cedru, artar, mobilier din lemn recuperat – sunt cu siguranta alegeri perfecte.
Obiectele de depozitare din materiale naturale sunt bine venite, cat timp le alegi simple, fara ornamente, doar cu accesorii artizanale realizate in aceleasi nuante.
Ordinea in stilul Japandy
Nu putem vorbi despre Stilul Japandi fara a sublinia importanta spatiilor curate, fara dezordine. Realizati medii deschise, ample, in care sa primeze obiectele de stocare. Dulapurile multifunctionale, care economisesc spatiu, mobilierul de inaltime joasa (tipic culturii japoneze), ajuta la organizarea lucrurilor oferind in acelasi timp impresia vizuala de spatiu.
Textura potrivita
Daca nuantele neutre si simplitatea pot duce uneori la un sentiment de oboseala, poti plusa cu textura, aducand frumusete spatiilor. Interes vizual, profunzime, poti obtine cu ajutorul peretilor, pe care poti placa panouri de lemn, sau prin prezenta unei mese rustice ca punct focal al incaperii.
Dulapuri din lemn, mese laterale, cosuri tesute, lenjerii din tesaturi naturale sau covoare confortabile din iuta – toate, prin textura lor, fac minuni!
Contrast
Culorile neutre sunt grozave, dar inca poti sa-ti condimentezi putin spatiul! Designul Japandi este o combinatie intre preferinta scandinava de culori moi si deschise si veneratele nuante intunecate si elegante japoneze. Puteti crea un amestec perfect al acestor doua, doar adaugand cateva culori sau forme contrastante. Un puf rotund alaturi de o masuta dreptunghiulara, podea din lemn inchis alaturi de pereti albi, iata cateva exemple de efect!
Animati-va intrarea
Primitor si sigur inca de la primii pasi in caminul tau – este inca unul dintre punctele forte ale stilului. Poti profita de asta folosind dulapuri din lemn masiv, combinate cu detalii din metal. Suporturi pentru palarii, esarfe si umbrele, banci de lemn in culori inchise, in constrast cu nuantele calde ale holului, pot crea cu siguranta efectul scontat!
Imprimeurile de arta scandinava si covoarele din bumbac pot completa apoteotic designul.
Cat mai multa lumina!
Lumina naturala si pereti albi.
Peretii albi functioneaza bine cu orice. Un japonez tipic prefera albul, deoarece serveste drept panza pentru tonuri mai inchise. Scandinavii, pe de alta parte, prefera sa foloseasca albul, spre deosebire de senzatia tulbure a vremii reci, nordice. Ambele culturi sunt de acord in cele din urma asupra acelorasi lucruri – peretii albi au capacitatea de a crea un spatiu intermediar, cu o cantitate ideala de lumina naturala.
Pe langa iluminarea naturala, puteti incorpora si lampi si felinare in spatiu. Acestea vor oferi casei tale iluminarea echilibrata de care are nevoie – nu prea luminoasa si nici prea slaba. In plus, pot spori senzatia de casa si atmosfera senina.
Plante naturale verzi
Adu frumusete si aer liber in casa ta, in stilul Japandi. Adaugarea de plante in spatiile tale le va imbunatati vizual, in acelasi timp, curatand aerul. Puteti face acest lucru folosind atat plante in ghivece, cat si plante suspendate.
De preferat, bineinteles, pentru jardiniere si recipiente, ar fi folosirea materialelor din fibre naturale, ratan sau lut.
Nu incarcati excesiv spatiul cu plante,”enough it’s enough”, sa nu uitam!
Japandi nu e altceva decat stilul care aduce pace in casa ta, care transcende in viata de zi cu zi, conectand doua culturi, pentru a gasi echilibrul potrivit de seninatate. Avand in vedere aceste puncte, puteti incorpora stilul de viata Japandi in casa voastra, in mod corect!